perjantai 6. toukokuuta 2016

Kohtaamisia osa 1.


KOHTAAMISIA NURMEKSESSA

”Ihan kuin kuuluisi sianröhkintää ja kummaa kolinaa?” mitähän Nurmeksennokassa oikein tapahtuu, kun tällaisia ääniä, normaalisti täällä on vain meren pauhua. Olemme menossa raivaamaan vanhoja ensimmäisen maailmansodan aikaisia jäänteitä esille, kasarmin kivijalka ja pari tykkiasemaa siellä on, jotka ovat aivan puuston peitossa. Kävelemme eteenpäin moottorisahavarusteet mukana, kuuluu vierasta puhetta, venäjää, aika yllättävää, että venäläiset ovat löytäneet tänne Nurmeksennokkaan. Miten ovat mahtaneet tänne tulla?

Onpa niillä kummat varusteet, ihan kuin jostain menneestä sodasta olisivat tänne tulleet, olisikohan jokin teemaretki. Aseet ja kaikki!  ”Seis, tämä on suljettu alue, tänne ei siviilit pääse, Venäjän Tsaarin aluetta”. ”Niin, tulimme raivaamaan retkeilyaluetta, puut ovat peittäneet jo kaiken alleen”. Vartiomiehen tapainen oli meidät pysäyttänyt, on ilmeisesti ihan tosissaan, ei meille kukaan ole tällaisesta kertonut, mitä ihme porukkaa. ”Raivaamaan? Täällä ei ole mitään raivattavaa, kasarmi on tuossa ja täysin kunnossa, poistukaa, tai joudun pidättämään teidät, pidättämään Tsaarin nimissä”. Niin, että mitä!  Nyt on jokin vialla…  sivusta ilmestyy uusia sotilaita, vaikuttaa varusteilta vuosisadan alusta, ensimmäinen maailmansota, nämähän ovat varustuksia siltä ajalta. Miten aidosti  näyttelevätkin nämä henkilöt sen ajan sotilaita.

”Jos emme teitä kauheasti häiritse, voisimme raivata sivummalla olevia tykkiasemia”. Sotilas katsoi meitä täysin tyrmistyneenä ja kutsui luoksemme selvästi jonkin korkea-arvoisemman henkilön, sotilashenkilön, oman arvonsa tuntevan sotilashenkilön. ” Ettekö te tiedä, että on sotatila ja silloin siviileillä ei ole mitään asiaa tänne”. Täytyi myöntää, että en tiennyt olevan sotatilan, ainakaan aamulla en sellaisesta ollut mitään kuullut. ”Mikähän sota nyt sitten on?” kysyin hiukan huvittuneena. ”Täällä ei virnistellä, vähemmästäkin on päässyt linnaan, ja nyt on maailmansota, varustamme paikkaa vihollisen maihinnousun varalta”. Jokseenkin kummallista, he tuntuvat elävänsä menneessä, me tässä ja nyt, vaiko toisinpäin? Metsästä ilmestyy sotilaita enemmänkin, parikymmentä, varsinainen meneminen ja tuleminen alkaa, että varsin päätä alkaa viirata. Taitaa olla parempi oikeasti pysyä erossa tästä porukasta ja jättää tämän päivän työt täältä tekemättä. Käännyimme, mikä se oli? emme katsoneet enää taaksemme, suoranaisesti juoksimme syvemmälle saareen, takaisin nykyaikaan ja …
 
Zu viele Wörter.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti