keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Taidetta Kylmäpihlajaan


Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin Raumalla 2016


 

Maaseudun Sivistysliiton tuottamassa ympäristötaiteen sarjassa olemme sukeltamassa veden alle vuonna 2016. Tutkimme ja avaamme yleisölle paikan tuntua ja paikan identiteettiä taiteellis-tieteellisin menetelmin, kesällä 2016 Raumalla ja Selkämeren alueella. 

KALANMAHA – yhteisöllinen ekotaideteos Kylmäpihlajassa ja Rauman kaupungin alueella


Kuvataiteilija Maritta Nurmi työskentelee Raumalla kesä-heinäkuussa. Hän tulee työskentelemään ekologisten teemojen parissa, jotka liittyvät jokamiehen velvollisuuksiin rannoilla ja veden äärellä. Taiteilija vietti kesän 2015 Raumalla tutustuen saaristoisännän avulla lähisaaristoon. Rauman saariin Nurmi toteutti myös väliaikaisen teoksensa kesällä 2015. Roskaaminen ja erityisesti haitallinen muovijäte on noussut esille moneen kertaan sekä Raumalla että kansainvälisissä raporteissa. Niinpä taiteilija haluaa jatkaa aiheen parissa myös kesällä 2016. Teosten materiaalina tulevat olemaan meren tuomat roskat, köydet ja muu kierrätysmateriaali, yhdistettynä luontoon ja luonnonmateriaaleihin.

Maritta Nurmen työskentelyn sisällöllisenä kimmokkeena ovat olleet erilaisten materiaalien maatumistiedot. Oletuslähtökohtana on, että asian syvällisemmästä tiedostamisesta seuraa parhaimmillaan käytöksen muutos. Voisivatko raumalaiset olla esimerkkinä muille suomalaisille ja pyrkiä vähentämään rantojen/saariston jätekuormaa? Miten meren tuomat jätteet, muovipullot ja muu roskat saataisiin siivottua pois vahingoittamasta luontoa, yhdessä asukkaiden ja kaupungin eri toimijoiden kesken?  Millainen olisi raumalainen eko-teko Itämeren puhtauden puolesta?  

Maritta Nurmen työskentely liittyy myös Rauma Biennale Balticum –näyttelyn viralliseen ohjelmistoon.
 
Unter dem Wasser- die Umweltaktion mit Hilfe von der Kunst in Rauma Sommer 2016
Später mehr auf Deutsch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti